Коментар на политолозите Първан Симеонов, Христо Панчугов и проф. Евгений Дайнов и журналистът Арман Бабикян

"Това, което наблюдавахме вчера, е позор и агония. Никой не печели, освен Костадинов и Борисов. Най-доброто за страната е не да се правят експерименти с ново правителство, а с това, което имаме. Кабинетът трябва да се опита да преведе страната през трудностите до местните избори. Накрая ще върнем Борисов на бял кон, заедно с русофилите. Страната рискува есента да влезе в социално-икономическа инфлационна спирала. Това правителство може да търси широк консенсус и с опозицията". Това заяви политологът Първан Симеонов в ефира на "Здравей, България".

По думите му "Възраждане" и партията на Стефан Янев бележат електорален растеж. "Трябват или избори веднага, или търсене на подкрепа от ГЕРБ за важните приоритети. Сред тях са актуализацията и Планът за възстановяване", посочи той.

Политологът Христо Панчугов пък счита, че има опити да се намери позитивният герой. "Ако всичко това е продукт на битката с мафията, усещането е на изоставяне. Защо ИТН не бяха изгонени от коалицията? Защо 6 месеца управляващите са търпели? Какво се счупи сега? Изведнъж започнаха да излизат доказателства, но след като Трифонов изведе министрите си. Има една култура на изнудване от БСП и ИТН. Получаваме много "не знам". Нямаше едно ясно твърдение. Къде са резултатите от разследванията на Рашков? Може би са потискали целенасочено скандалите, за да крепят управлението, или пък са безумно наивни", коментира той. И уточни, че един от сценариите е "Възраждане" да покачи своята подкрепа, а ГЕРБ да стане първа е политическа сила.

Георгиев: Целта беше Гроздан Караджов да получава много пари като министър

От своя страна политологът проф. Евгений Дайнов коментира, че това, което видяхме вчера, е поредната сцена от една драма, която върви в България. "ПП залагат само на едно нещо - че сред гласоподавателите вече има достатъчно модерни хора, които могат да надделеят, въпреки балканските и мутренски изкривявания, които има тук. България няма да се върне в Евразия, няма да има хиперинфлация, обществото ще става все по-културно", подчерта той.

Петков: Мафията загуби коалиционния си партньор

Журналистът Арман Бабикян призова политицит да почетат книги и да помълчат. "В такъв ужасяващ момент е важно да разширяваш територии. Това е талантът, а не да разцепваш. Пресконференциите на ИТН бяха подаръци за рождените дни Митрофанова и Борисов. Кошмар, отвратително е! ПП и ИТН могат да работят заедно и са го доказали, а в момента се колят като луди", смята той. И допълва, че от правителствената криза облагодетелстван ще бъде и Иван Гешев.

Целия разговор гледайте във видеото.

ИТН: Подложени сме на изключителен натиск от мутри

Трифонов: Ще съдя Кирил Петков, Асен Василев и Радостин Василев за лъжи и внушения

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.