Благодаря за огромната смелост на хората, които напускат ПГ на ИТН, заяви премиерът

"Когато тръгнахме по площадите, обещахме нулева толерантност към корупцията. През последните няколко месеца непрекъснато се опитвахме да спазим това обещание. Закони се бавеха – винаги от няколко човека от ИТН. Днес стана ясно, че този вододел е тук – между мафията и България на свободните хора, на тези, които разчитат, че държавата ще работи за тях". Това заяви премиерът Кирил Петков на извънредна пресконференция на "Продължаваме Промяната". 

"Искам да благодаря за огромната смелост на хората, които напускат парламентарната група на ИТН", подчерта министър-председателят. И допълни: "Днес аз видях едни наистина смели хора, които знаят, че тяхната лоялност не е към задкулисния певец и неговия 20-годишен приятел Орлин Алексиев". 

"Не сме мотивирали тези депутати. Вярваме, че в това НС има хора, които са господари на себе си и ще имат смелостта да застанат на страната на народа в битката му срещу мафията", категоричен беше вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. 

По думите му причината  в държавата "да е такъв батак" е това, че тя се управлява от "диванчета и фотьойлчета" и от хора, които ги е страх да влязат в НС и да положат клетва. "За мен е много радостно, че в българския парламент вече има депутати, които са готови да действат така, както им диктува съвестта и в името на народа. Надявам се да стават повече - и в този парламент, и във всички бъдещи парламенти", коментира още Василев.

Той подчерта, че когато политиката започне да се прави в институциите „това е моментът, в който ще имаме нормална държава”. И каза, че ще се срещнат с отцепените от ИТН депутати, за да се опитат да получат тяхната подкрепа, но ако не успеят да достигнат до мнозинство в парламента, то тогава те са готови на избори.

На въпрос на журналисти Кирил Петков и Асен Василев отрекоха да са мотивирали по някакъв начин депутатите от ИТН да вземат това решение, но Петков съобщи, че по информация на правителството заплахи вече са били отправяни към някои от тях.

"Ако на 5 януари знаех, че ще предизвикаме каскада от събития, които ще ни доведат до този ден, щях да започна на 22 декември, когато ми беше разписана заповедта. Само за това съжалявам - че започнах 2 седмици по-късно. Няма да говоря за техническите подробности, свързани с „Капитан Андреево”, тъй като всеки ден излизат нови неща и те „осветляват тумора и неговите метастази”. Всички знаете, че това не е просто някаква фирма, това е мафията, която окупирала българската граница и изкарва  между милиард и милиард ди половина евро на година. Това не са мои цифри, това са оперативни данни от службите, които ми бяха споделени в процеса на работа", заяви от своя страна Иван Христанов. 

По думите му от 20 май броят на засечените пратки със завишени нива на пестициди от трети държави се е увеличил 5-6 пъти спрямо предходната година. "Това категорично показва колко качествен е бил контролът там и колко критична е функцията на БАБХ като гарант на европейското и българското здраве. „Капитан Андреево” не е просто граница, тя стана символ за последните 10-15 дни на ограбването и обгръщането на държавата от мафията. Това нещо беше създадено последните 10 години от управляващата партия и нейния лидер. Ние всички знаем това много добре, въпреки че предпочитат твърде много хора да го забравят и да не го казват", подчерта той. 

Според него именно заради тази борба, която била подета от Кирил Петков и Асен Василев, хората гласуваха за „Продължаваме Промяната” и са им дали мандата да я продължат. "Заплахите, опитите за корупция и шантажите за сваляне на правителство ни насърчават още повече. Резултатът е, че още от вчера, след поредните „изцепки”, увеличихме екипите, които започват работа не само по тази схема, но и по всички останали схеми на задкулисието", подчерта Христанов. 

Премиерът Кирил Петков благодари на депутатите, напуснали парламентарната група на ИТН, с пост във Facebook,  в който ги изброи поименно. 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.