Обвинения за незаконна сеч край Копривщица

Незаконна сеч във вековна букова гора край Копривщица. За това алармират Александър Дунчев, депутат от „Продължаваме Промяната”, и Димитър Ватахов, общински съветник от БСП в Копривщица. Според тях незаконно са изсечени 1000 кубика дървесина. Двамата показаха видео, на което се вижда как камион връща дърва, след като е хванат без документи. Камионът, по думите им, не е задържан и е продължил с дейността си. Според Дунчев той е собственост на фирмата-монополист на дърводобива в Копривщица.

„Това е фирмата, за която бяха подадени десетки сигнали. Бяха разкрити много камиони с незаконна дървесина, незаконна сеч с хиляди кубици. И нищо. Този камион всеки ден е в тези гори. Тогава избяга, подали сме сигнал да го търсят, но на никого не му пука. Няма кой да го спре”, продължи Дунчев. 

Той обясни, че разрешителното е за 1400 кубика. Те обаче са били изсечени до 1 юни. „След това на сечището беше подредена дълга редичка от 1000 кубика, изсечени незаконно, подготвени за кражба. Тогава прокуратурата започна проверка”, обясни Дунчев.  

Той и общинският съветник Димитър Ватахов извикали международни одитори да проверят дали сертификатът, който има общинското горско стопанство за достъп до европейския пазар, допускат такива огромни сечи. Дунчев обясни, че международните одитори са отнели сертификата на стопанството и са спрели дейността му за 3 месеца.

„Агенцията по горите прави проверки, но местните инспектори са абсолютно зависими от фирмата, общинските горски не стъпват в гората. Общинският директор даже не знаеше къде са всичките тези подотдели”, продължи Дунчев.

„По мой сигнал до НАП отидоха на проверка. Колегите са видели как инспекторите излизат с чували с пари, най-вероятно са конфискувани”, каза Дунчев.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.