„Няма да има проблеми с изхранването на българите”, успокои той

Министърът на земеделието Явор Гечев представи екипа и приоритетите си. Той подчерта, че още от първия ден са имали казуси, които да решават. „На мен се падна, може би, нелеката задача да бъда служебен министър в 100-тния кабинет”, коментира ресорният министър.

Гечев посочи, че реколтата от зърно е добра - средните добиви са над 500 и доближават 600 килограма от декар. „Не се очаква кризисна ситуация с реколтата, няма да има проблеми с изхранването на българите”, успокои той.

Към момента няма чакащи камиони на ГКПП „Капитан Андреево” - още от първия ден на правителството работим по казуса, каза Гечев. „Хакерската атака срещу БАБХ е почти преодоляна и 85% от административните услуги на Агенцията са възстановени”, добави той. 

Министърът уточни, че има забавяне на добива на дървесина заради поскъпването на горивата. Още тази седмица обаче ще се подготви план за увеличаване на добива, за да може хората да имат дърва за огрев през зимата, увери Гечев. 

Относно евентуални кадрови промени, той посочи: „Критерият ще е един - работа. Който не може да издържа на ритъма, а той ще е висок, може да има и смени”. И коментира твърдение, че Кирил Добрев ще става съветник в Министерството на земеделието: „Не е нужно да казвам, че е шега, но много хора се връзват”. 

Гечев уточни, че министерството няма да се лишава от качествени кадри, когато те си вършат работата. И добави: „Не чакайте нито реваншизъм, нито целенасоченост. Разбира се, че промени ще има”, допълни той. Министърът даде заявка, че докато е на поста ще се държи като надпартиен.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.