Елизабет II е известна с чувството си за хумор

Известна с чувството си за дълг и отдаденост към монархията, кралица Елизабет II e сред най-важните фигури за Обединеното кралство и британската общност във времена на големи социални промени и катаклизми. Кои обаче са най-ярките моменти от нейното управление – Николай Беремлийски разказва.

ЖИВОТЪТ НА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ II В СНИМКИ

Свободолюбивият дух на Елизабет и желанието ѝ да живее извън рамките и ограниченията я превръщат в първата жена от британското кралско семейство, която служи като военен член на активна служба. В армията тя е войник номер 230 873. Макар тогава да е само на 19 години, бъдещата кралица се справя добре и зад волана. Елизабет управлява редица военни превозни средства, сред които и линейка.

Малко след края на войната, през 1946 г., Елизабет дава обещание, което всички помнят. „Заявявам пред всички вас, че целият ми живот, независимо дали ще бъде дълъг, или кратък, ще бъде посветен на служба към вас и нашето велико императорско семейство, към което всички принадлежим”, казва тя навръх 21-вия си рожден ден.

Седем години след изричането на тези думи британската корона вече е върху главата ѝ. Това се случва във времена, в които светът все още лекува кървящите рани от Втората световна война.

73 ГОДИНИ БРАК: Любовната приказка на кралица Елизабет и принц Филип (ГАЛЕРИЯ)

Но за своите 70 години и 214 дни на престола, Елизабет II има и много мрачни дни. Eдин от крайъгълните камъни за монархията са отношенията между кралицата и принцеса Даяна. Според някои биографи съпругата на тогавашния принц Чарлз се е страхувала от Елизабет и стояла на дистанция от нея. Какви са били истинските отношения помежду им остава загадка. Факт е обаче, че след смъртта на Даяна, макар и със закъснение, Великобритания чува трогателна реч от Елизабет II.

„Искам да отдам почит на Даяна. Тя беше изключително и надарено човешко същество, което не загуби способността си да се усмихва както в добрите, така и в лошите моменти”, казва тогава кралицата.

Освен със здрава ръка, Елизабет II управлява монархията и с неподражаемо чувство за хумор. Доказателство за това е участието ѝ в скеч за Джеймс Бонд преди началото на Олимпийските игри през 2012 г.

СЕКС, ЛЪЖИ И АБДИКАЦИЯ: Скандалите в британското кралско семейство (ГАЛЕРИЯ)

А през юни тази година кралицата прие на специална аудиенция в Бъкингамскя дворец... мечока Падингтън. Присъствието на анимационния герой и шегите за сандвичи със сладко се превърнаха в хит в социалните мрежи.

По време на управлението си Елизабет II изминава над един милион мили или 40 обиколки около Земята. Това я превръща в най-пътуващия монарх в британската история.

ВСИЧКО ЗА ПОСЛЕДНИЯ ПЪТ НА ЕЛИЗАБЕТ II ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.