Студен атмосферен фронт ще донесе застудяване за цяла седмица напред

В първите дни на октомври ще усетим есента в целия й блясък – студен атмосферен фронт ще понижи температурите за цяла седмица напред, очакват се и валежи.

В събота все още температурите ще са високи и през деня ще гонят стойности от 26 до към 31-32 градуса. Най-топло ще е в централните и източните части на Дунавската равнина, Предбалкана, както и Югоизтока. В хода на деня от запад на изток облачността ще се увеличава с тенденция по-късно да се формира гръмотевична облачност. Очакват се локални краткотрайни валежи, тук-там с гръмотевична активност първо в Западна, по-късно привечер и в Централна Северна България.

В неделя вятърът ще се обърне от северозапад, с което ще усетим първото октомврийско захлаждане. Облачността ще е по-често значителна с валежи в южните и източните райони. Условия за краткотрайни гръмотевични бури ще има около Черноморието. В часовете следобед термометрите ще показват между 21 и 27-28 градуса, отново на повече места в източната половина на страната.

От понеделник нататък на Балканите ще продължи да нахлува студен въздух и температурите ще се понижат още. В първия ден на седмицата ще има временни увеличения на облачността в някои райони на Западна България с изгледи за краткотраен следобеден валеж. По-късно е възможно да превали за кратко и на изток. Дневните температури ще са между 15 и 20 градуса, до 22-23 в някои райони на Югоизтока.

От вторник нататък времето ще е преобладаващо слънчево, но прохладно – сутрин температурите в традиционно студените места на Западна България ще падат до 4-5 градуса, следобед в традиционно горещите райони термометрите ще показват 15-20 градуса. Краткотрайни превалявания са възможни вторник-сряда около крайбрежието. Четвъртък-петък-събота ще има условия за есенни мъгли.

Около 10 октомври се очертава нов студен атмосферен фронт. Преди него за 2-3 дни ще усетим затопляне с температури до 25-26 градуса, а след него – по-силен вятър от запад-северозапад, с който отново ще захладнее.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.