Резолюцията осъжда "незаконните" референдуми, които бяха проведени в окупираните от Русия части на Украйна

Съветът за сигурност на ООН откри сесия, посветена на анексирането на украинска територия от страна на Русия, като Москва със сигурност ще наложи вето на подкрепената от САЩ осъдителна резолюция, пише БГНЕС.

"Съветът за сигурност е създаден точно за това. Да защитава суверенитета, да защитава териториалната цялост, да насърчава мира и сигурността", заяви в началото на заседанието посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

Резолюцията осъжда "незаконните" референдуми, които бяха проведени в окупираните от Русия части на Украйна, като призовава всички държави да не признават никакви промени в границите на Украйна.

Тя също така призовава Русия незабавно да изтегли войските си от Украйна, с което да сложи край на инвазията, започнала на 24 февруари.

Съветът за сигурност, ръководен от Франция, продължи заседанието, въпреки че е сигурно, че Русия - една от петте постоянни членки - ще наложи вето.

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви по-рано, че Съединените щати ще търсят възможност за гласуване в Общото събрание.

"Ако Русия блокира Съвета за сигурност да изпълни задълженията си, ще поискаме от Общото събрание на ООН, където всяка страна има право на глас, да даде ясно да се разбере, че е неприемливо да се прекрояват границите със сила", заяви Блинкен пред репортери във Вашингтон.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.