С нея се призовават всички държави да не признават никакви промени в границите на Украйна

Руското вето беше сигурно, но западните сили ще бъдат обнадеждени, че Москва не намери подкрепа от Пекин и сега ще се опитат да окажат натиск върху нея чрез гласуване в Общото събрание, което включва всички държави, пише БГНЕС.

САЩ прокараха резолюцита часове след като руският президент Владимир Путин обяви, че Москва ще анексира територии на Украйна.

Посланикът на Русия, Василий Небензя, се оплака, че е безпрецедентно да се търси осъждане на постоянен член на Съвета за сигурност.

Съветът за сигурност на ООН започна заседание за анексираните територии от Русия

"Сериозно ли очаквате Русия да разгледа и подкрепи такъв проект? И ако не, то излиза, че умишлено ни подтиквате да използваме правото на вето, за да се изкажете след това по адрес на Русия, че злоупотребява с това право", каза Небензя.

Резолюцията щеше да осъди "незаконните" референдуми и да призове всички държави да не признават никакви промени в границите на Украйна.

Тя също така щеше да призове Русия незабавно да изтегли войските си от Украйна, с което да сложи край на инвазията, започнала на 24 февруари.

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви по-рано, че Съединените щати ще се стремят към гласуване в Общото събрание. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.