Има резултати от по-засиления контрол по пътищата, започнал след 12 август, смята съветникът на вътрешния министър

„Семерджиев е един отгледан случай, едно отгледано дете. Трябва да видим защо се е поставял над обществото, кой го е подкрепял. Подкрепяли са го и близките. Този случай е емблематичен”. Това заяви в предаването „Събуди се” Алекси Кесяков, съветник на вътрешния министър.  Кесяков припомни и другите подобни случаи от последните месеци.

Скандални разкрития за Симона Радева и полицейския чадър над Семерджиев

Има резултати от по-засиления контрол по пътищата, започнал след 12 август, смята Кесяков.

Той припомни, че в акцията, освен пътните полицаи, са се включили още 12 000 униформени.

По думите му за този период са загинали 10 души по-малко. Освен това са заловени много повече пияни и дрогирани шофьори, които и преди това са били на пътя.

„Това, което се прави за 50 дни в момента, ще даде отражение в следващите месеци”, смята Кесяков. „Пътнотранспортната система е сложна, не може да се измени изведнъж”, коментира още той.

Според него само с глоби за пътните нарушения ситуацията няма да се подобри. Необходимо е и обучението.

„Полицаите, които съдействат на нарушителите, са на специален мониторинг. Те се наказват и уволняват”, обясни още съветникът на вътрешния министър.

Наказват и уволняват десетки полицаи от КАТ-София за чадър над Семерджиев

„Първите 3 години! Много е важно ранното обучение по пътна безопасност, защото тогава се формират навиците на човека. Още преди детската градина. А някой специалисти казват, че детската градина вече е много късно. Първите 3 години 80% от връзките в мозъчните клетки са изградени”, каза Кесяков.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.