Ураганът е бил с катастрофална сила от категория 4

Кадри, предоставени от Министерството на отбраната на САЩ, показват хора, които са качени в хеликоптери, след като са били блокирани от урагана „Иън” на остров Санибел, Флорида.

Най-малко 50 смъртни случая, свързани с буря, са потвърдени, откакто „Иън” удари бреговете на Флорида с катастрофална сила от 4-а категория и с максимални постоянни ветрове от 240 км в час.

63 млрд. долара ще струва поправянето на щетите от урагана "Иън"

Очаква се жертвите на бурята да нараснат, тъй като придошлите води се отдръпнаха и екипите за търсене се насочиха по-далеч в райони, първоначално откъснати от външния свят, търсейки блокирани оцелели и останките на всеки, който може да е загинал.

Проучванията от място показаха, че бариерният остров, популярно туристическо място, което е дом на около 6000 жители, е оставен напълно опустошен.

Връзката на острова с континента беше прекъсната, което допълнително усложни усилията за възстановяване, каза градският управител Дана Соуза.

Затоплянето на климата засилва ураганите, казват експерти (ВИДЕО)

Към петък около 10 000 души се водят в неизвестност във Флорида, според директора за управление на извънредните ситуации на щата.

Градските власти са знаели за близо 300 домакинства, които не са успели да напуснат острова с приближаването на бурята и чието местонахождение и благосъстояние сега се проверяват, каза той.

Около 837 000 предприятия и домове останаха без електричество само във Флорида.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.