Проучвания показват, че един от четирима души с онкологично заболяване отключва депресия

Депресия, тревожност, несигурност, страх, самота. Освен физическите неразположения и борбата за здравето и живота си или точно заради тях, диагнозата рак на гърдата води до редица състояния, които имат косвен или дори пряк ефект върху емоционалното състояние на пациентите. В кампанията „За една от осем всеки ден” помощ ще оказват жени, минали през рака на гърдата. Днес те работят във Фондацията „Една от 8”.

„Ние имаме нуждата да бъдем до тях, защото сме ходили в тези обувки, защото разпознаваме тяхната нужда да бъдат подкрепени. Важно е жените да получават такава помощ не само през октомври, когато е световният месец за борбата с рак на гърдата, но и ежедневно, за да продължат да живеят с диагнозата, а не в диагнозата”, разказа Жечка Илиева, която е детски психолог във Фондация „Една от 8”.

Най-важното е първо жената да получи подкрепа и разбиране, след което да търси информирания избор. „Всяка жена, която чува тази диагноза, не е подготвена, нито има изградени механизми, с които да се справи ”, допълва Илиева.

„Най-много им липсват думите, че винаги има решение и начин да се справят”, сподели психологът  Антонина Топалова.

Психолозите дават факти и доказателства на жените, че независимо от стадия на заболяването им, винаги има шанс да живеят.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.