Това се дължи на рядка гъбична инфекция

Рядка гъбична инфекция поразява преболедували коронавирус у нас, съобщава Bgdnes.bg. Вирусът има своите последствия, които дълго време ще останат и ще влияят на нашия живот, категорични са специалистите. Сред най-тежките постковид състояния е именно некрозата на лицето, която поразява устата и зъбите.

"Инфекцията прониква през горните дихателни пътища. Като симптоми няма нищо специфично. В момента, в който влезе в организма, започва образуване на тромби и се стига до некроза на лигавицата в устната кухина, лицето, тялото", заяви за "България Днес" проф. д-р. Цветан Тончев, ръководител на варненската Клиника по лицево-челюстна хирургия при УМБАЛ "Света Марина" по време на XXI национална среща на фондация МОСТ в Албена.

Налични ли са противогрипните ваксини и колко струват

Мукормикозата е сериозна, но рядка гъбична инфекция, причинена от група плесени, известни като микромицети. Тези гъбички нахлуват в околните кръвоносни съдове и ги унищожават, което води до некроза на тъканите и смърт. "В нашата клиника се сблъскахме с няколко такива случая. При всички пациенти крайният резултат, слава Богу, беше благоприятен, тъй като по литературни данни инфекцията в тази област носи между 30 и 90% смъртност", допълва специалистът.

Черните петна в устната кухина и по тялото няма как да бъдат объркани от медиците. Противно на препоръките, варненските лекари се въздържат от агресивно хирургично поведение и успяват да спасят агонизиращите с подходящи терапии. 

COVID-19: Близо 1000 новозаразени за денонощието

Първият случай, с който се сблъсква проф. Тончев, е на 68-годишен мъж, който два месеца преди да ги потърси, е прекарал COVID-19. Мъжът не е хоспитализиран и е изкарал вируса в домашни условия. При него инфекцията е засегнала горната лява челюст. С всекидневни промивки и обработка с дезинфектанти човекът е спасен. Последният случай на професора е най-тежък. Пациентът постъпва в клиниката с много тежка некроза на почти цялата лява част на лицето и част от лявото рамо. Медиците успяват да спрат разлагащата се плът, но мъжът ще носи белезите си вероятно цял живот. "Ще видите колко страшно ще стане оттук нататък. Много от хронично болните не са следени по време на пандемията и вероятно ще има много усложнения. Бъдете подготвени за това", заяви за вестника и вирусологът проф. д-р Радка Аргирова.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.