Пред какви предизвикателства са изправени производителите

През последните 10 години, търсенето и консумирането на български плодове и зеленчуци расте. Това коментира в предаването „Социална мрежа” Николай Вълканов, управител на фондация за земеделие.

„Търсенето толкова много расте през последните десет години, че родното производство не може да му насмогне и затова виждаме този ръст във вноса. При някои категории има спад на производство”, обясни Вълканов.

ДФ "Земеделие" разплати 62,2 млн. лв. помощ заради войната

Има сектори, които отбелязват много сериозен растеж, като производството на череши и сливи, където през последните 10 години се наблюдава ръст на производството със 78% до 90%. Това задоволява напълно нуждите на вътрешния пазар.

„2022-ра година е много интересна и за някои стопанства, тя е много превратна и до голяма степен, това е свързано с ефектите от войната в Украйна. Когато имаме много високи изкупни цени на зърното, като слънчоглед, царевица, пшеница, всъщност се появява стимул да се премине към зърнопроизводство”, допълни Вълканов.

Най-големите предизвикателства са в сферата на оранжерийното производство, заради високите разходи за енергия.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.