Какви грешки допускат родителите

Децата са огледало на родителите си. Това мнение изрази психологът Eлена Анастасова в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS. 

„Те ни връщат обратно нашето напрежение. Когато ние сме напрегнати и неспокойни, дори и на повърхността да има един спокоен и равен тон, децата усещат нашето напрежение и стават напрегнати. Ако аз съм неуверена в категоричността си, дали ще купим сладолед,то се усеща и детето като мое огледало, започва да иска, да настоява”, коментира психологът.

Когато един родител е уверен и амбициозен, а детето му е плахо и неуверено, това означава,че родителят не дава пространство на детето да бъде себе си. Означава и, че този родител не отделя достатъчно време, за да опознае вярванията, темпераментът и нуждите на детето си, обясни още Анастасова.

„Ние може да превърнем детето си в наше копие, ако сме достатъчно напористи. Въпросът е дали това наше копие ще е щастливо”, допълни психологът.

Много често родителите с много силни амбиции създават деца, които са плахи и неуверени, защото те не смеят да заявят различната мечта, за да не разочароват родителите си.

Повече гледайте във видеото.

 Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.