Според педагози масово деца на 4-5 години не могат да говорят

Световната здравна организация и Американската академия по педиатрия препоръчват деца до 3 години изобщо да нямат контакт с екраните. Това коментира в предаването „Социална мрежа ” Александрина Георгиева, която е основател на Фондация „Офлайн кидс”.

„Представете си, това е една много силна визуална стимулация, особено детските анимационни филми, много картинки се сменят, звуци, движения. Това е много повече информация, отколкото един детски развиващ се мозък може да понесе. Получава се едно претоварване и в момента, в който махнем екрана, децата са малко като шокирани”, коментира Александрина Георгиева.

Когато се отнеме таблетът от децата, те стават по-напрегнати, по-тревожни, а в някои случаи дори агресивни. „Може да се получи много сериозно забавяне в развитието на детето, включително в говорното. Вече е масово деца на 4-5 години да не могат да говорят”, обясни Георгиева.

След тригодишна възраст Американската академия по педиатрия казва, че родителят може да въведе екрани, но е много важно той да присъства в екранното време на детето, за да бъде като общуване. „Заедно сядаме и си споделяме за това, което се случва на екрана, помагаме на детето да разбира”, коментира още създателката на Фондация „Офлайн кидс”.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.