Екшън блокбастърът от 2008 г. трябваше да бъде прожектиран в кино на 27 октомври, но бил заменен с "Железният човек"

Прожекция на филма за Батман "Черният рицар" в Хонконг беше отменена след намесата на правителствени цензори. Това съобщиха организаторите, като отрекоха отмяната да е политическа.

Екшън блокбастърът от 2008 г., части от който са заснети в Хонконг, трябваше да бъде прожектиран в кино на 27 октомври, но е бил заменен с "Железният човек", предава БГНЕС. Промяната е направена след препоръка на градската Служба за филми, вестници и статии (OFNAA). Този орган проверява филмите, като през последната година получи по-големи правомощия за цензура.

Сюжетът на филма разказва за китайски счетоводител, работещ за престъпните банди в Готъм, който бяга в Хонконг, вярвайки, че китайците няма да екстрадират един от своите.

В Хонконг това е най-касовият филм за 2008 г. Но Warner Bros реши да не иска разрешение за прожектиране на "Черният рицар" в континентален Китай поради "културна чувствителност", съобщи тогава Variety. 

Други филми, оценени от OFNAA със същата класификация като "Черният рицар", не са били изтеглени от графика за прожекции. Два други филма за Батман са получили разрешение за прожектиране, тъй като "са много по-малко жестоки", заяви говорител на The Grounds.

От OFNAA отказаха коментар.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС