“БСП се е борила за машинното гласуване”, заяви Проданов

Връщането на хартиената бюлетина е компромис за БСП. Това каза в ефира на “Събуди се” депутатът от БСП Христо Проданов. “БСП се е борила за машинното гласуване”, заяви Проданов и посочи, че от партията са искали връщане на хартиената бюлетина, за да има могат гражданите, които са изпитвали притеснение от машинния вот, да имат възможност да упражняват правото си на глас. 

“Неразумният подход, който се води в последните 5 Народни събрания и неразбирателството на различните партии кара хората да им омръзне от избори. Едни следващи избори няма да доведат до нищо по-различно”, смята Проданов.  По думите му следващи избори ще доведат до спад на избирателната активност, което “ще бъде пагубно за политическата система и за парламентарната демокрация”. 

Президентска не е подходящ модел на управление за България, смята депутатът. “Последните 12 години живяхме в президентска република - еднолична власт - президентската институция беше подчинена на един човек, и парламентарната власт също”, посочи той.

Според него изборът на Румен Радев да забавя процеса по връчване на мандатите “нищо не променя”. “Според нас ролята на президентската институция е съвсем друга - тя е в посредничеството между различните партии и политики, така че да има правителство”, каза Проданов. 

Той коментира и новината за разговори между ГЕРБ и ПП, като предположи, че двете партии ще проведат експертни разговори ще намерят пресечна точка. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.