Платното е рисувано през 60-те години на миналия век

Картина на Анди Уорхол беше продадена за 85 млн. долара на търг в Ню Йорк, съобщи АФП. Емблематичното платно „Бял ужас“ е рисувано през 60-те години на миналия век. 

Продажбата беше осъществена за две минути чрез истински дуел на двама представители на кандидат-купувачите, които получаваха нареждания по телефона. Първоначалната цена за картината, датираща от 1963 г., беше 74 млн. долара.

Майсторът на попарта Анди Уорхол, починал през 1987 г., се превърна в звезда на аукционите. За последен път през 2013 г. негово монументално платно от серията „Смърт и ужас“ беше продадено на търг, като достигна цена от 105 млн. долара.

Портрет на Мерилин Монро от 1964 г. пък беше продаден за 195 млн. щатски долара през май т. г. Това е най-скъпата творба на художник от XX век.

Платното „Бял ужас“ представлява сериен графит на тежка автомобилна катастрофа. Сцената се повтаря 19 пъти. Светлината постига ефект на светкавица от фотоапарат. Височината на творбата е 3,6 м.

В края на 1962 г. Уорхол рисува Мерилин Монро и това е началото на неговата обсесия от образа на славата. Кончината на актрисата през същата година го води до темата за смъртта. Така се стига до картините, изобразяващи смърт и ужас от началото на 1963 г., каза пред АФП Дейвид Галперин, завеждащ секцията за съвременно изкуство на „Сотбис“ за Северна и Южна Америка.

Само три от картините от поредицата „Смърт и ужас“ са в монументален формат. Една от тях се намира в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк.

Продадената в сряда картина ще бъде част от частна колекция и, както обикновено, аукционната къща „Сотбис“ не дава никаква информация за купувача, отбелязва АФП.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.