Не може с договор да бъде сменено националното самосъзнание на цял един народ, каза македонският президент

От македонец не можеш да направиш българин. Не може с договор да бъде сменено националното самосъзнание на цял един народ. Това каза македонският президент Стево Пендаровски в днешното си годишно обръщение към парламента.

Няма такъв пример в историята, в който националното самосъзнание на цяла нация да бъде променено с договор, подчерта президентът, говорейки за напрежението между македонци и българи и визирайки предполагаемата от македонска страна заплаха за идентичността.

Модифицираното френско предложение, което ни раздели до невиждани граници, предизвика множество противоречия, но всички те бяха пряко или косвено свързани със страха от заплаха за идентичността на македонците и македонския език. Позовавайки се на тезата, че само като българи можем да влезем в Европейския съюз, искам да подчертая, че няма абсолютно никакъв начин от македонец да направиш българин, подчерта днес президентът Стево Пендаровски по време на годишното обръщение.

Стрелба срещу българския клуб в Охрид (ОБЗОР)

"И след пет месеца съм дълбоко убеден, че позицията, която изразих на 3 юли тази година, че решението да се приеме модифицираното френско предложение не е нито исторически триумф, нито исторически провал, може да издържи днес на аргументирана критика. В същото време отказвам да повярвам, че политическата цел или приоритет на президента на Франция или например на германския канцлер е да обезличат македонския народ, за да ни вкарат в Европа като българи", подчерта Пендаровски.

Практическите стъпки след приемането на френското предложение според него само са потвърдили, че формулирането на македонския език в рамката е недвусмислено, което, както той заяви, е било ясно потвърдено чрез подписване на споразумението с Фронтекс.

"Нуждаем се от кристално ясна и чиста правна и политическа процедура за промяна на конституцията, както подобава на една европейската демокрация. Никой не трябва да притиска или да задължава някой да гласува против волята му", заяви президентът Стиво Пенндаровски.

Той каза, че законодателите трябва да вземат предвид две неща по отношение на въпроса за промяна на конституцията.

Пендаровски: Няма особено значение кой ще формира правителство в България

"Първо, че самото съдържание на конкретното предложение, вписването на българите и части от други народи в конституцията, по никакъв начин не унищожава македонската идентичност. И второ, тези, които днес са против, ако наистина вярват, че ЕС е наша стратегическа цел, наша стратегическа константа от 1991 г. до днес, ако днес са против, как ще гласуват за тази конституционна промяна, когато бъдат на власт", каза Пендаровски.

Нашето задължение да променим конституцията, подчерта президентът, не е свързано с отварянето на българските клубове в страната, но остава впечатлението, че „става дума за организирана дейност“, което не допринася за изграждането на доверие между Скопие и София.

"С напрежението, което повдигна отварянето на тези клубове, за съжаление, другата страна избра конфронтация вместо сътруднически подход, която се съчетава с публичната реторика на българските историци в Съвместната комисия, които настояват историята да доминира над цялостната двустранна програма, вместо да бъде само един неин сегмент", каза Пендаровски.

Фактът, че няма системно нарушаване на правата на българското малцинство, не трябва да ограничава възможността им да отварят клубове там, където искат и колко искат, но, както той подчерта, със строго зачитане на македонските закони, които са съвместими с европейските.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС