"Като вярваме в себе си ние можем да намерим път към другия", смята социологът

През изминалата година 2022 г. нямаше достатъчно диалогичност между хората. „Диалогът аз разбирам не просто като разговор, като спор даже и т.н. Разбирам като позиции в човешкия свят”.

Това заяви в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS социологът проф. Георги Фотев.

„Истината е един проблем на търсене. Затова, ние трябва да имаме способността да чуем другата гледна точка, да я разберем, което не означава да се съгласиш. В този смисъл трябва да сме открити към диалога”, обясни социологът.

По думите му диалогичният разум не означава просто да търсим някакво повърхностно разбирателство. „Той иска влизане в дълбочина, разговор, признаване, защото, когато разберем другата гледна точка и ако ние имаме аргументи, ние трябва да помогнем, за да може да се стигне до разбирателство. Ние може да не стигнем до съгласие, но ние не трябва да стигаме до пренебрежение, до омраза, което означава да унищожиш своя противник, като не му даваш думата той да се изрази”, обясни проф. Фотев.

Запитан „дали през тази година тъмни фигури са излезли на светло и са показали своята брутална същност”, той отговори утвърдително.

„Все още има хора, които смятат, че нашите беди някой друг трябва да ги реши или пък те се дължат на някой друг”, каза професорът. „Отговорността на политиците е голяма, но в демократичното общество най-напред трябва да започнем от отговорността, която носи всеки член на обществото”, категоричен е той.

Според него нещата в България не вървят, защото не заставаме мъжествено върху изминатия път и да видим къде са големите грешки, къде е отсъствието на поемане на отговорност и на движение.

„Трябва да има върховенство на правото. Правовата държава означава да се решават нещата в съда”, каза проф. Фотев и допълни: „Ако няма закони, ако няма контрол, ако няма активно общество, активно демократично общество, тогава се открива пространството за тъмни фигури”, категоричен е той.

Социологът даде пример какво е липса на ценности, според него – „Това, което аз слушам в публичния форум, и не само аз, цяла година – един ужасен език, без аргументи, без доказателства. Разчита се на езика на омразата – аз ще го очерня еди кой си и по този начин ще го унищожа”. Това разрушава по много опасен начин доверието в хората и доверието в институциите, обясни той.

Предизвикан да направи класация на събитията през 2022 г. проф. Фотев отговори: „Вероломната война на Русия срещу Украйна. Много хора започват като че ли даже да свикват с това. Аз гледам с много голяма тъга и печал, когато хора, които гледат безумно разрушаване, влизат... този, който се провъзгласява за твой брат, влиза в дома ти – руши. Децата отиват някъде и не знаят дали тези деца ще видят своя баща като се върнат. Това е чудовищно нещо”.

„В България има един много зловреден, опасен феномен – това е политическото русофилство, повтарям политическото русофилство. Това е една от най-потискащите характеристики на хора, които са отровени. Те трябва да бъдат освобождавани”, смята професорът. Според него политическото русофилство се подхранва, а нашата интелигенция не се реагира.

„Тук се чувстват едни потресаващи сравнения – понякога ЕС се сравнява със СССР. Това само малоумни хора могат да го твърдят. Ние, когато казваме за европейски ценности, ние трябва да имаме предвид, че този принцип на единство в многообразието ни дава възможност истински да изграждаме, да отстояваме и да развиваме своите национални ценности. Европейските ценности не означават да загубим своята самоличност – напротив. Смисълът на тази работа е друг”, твърди той.

За политическия диалог той смята, че няма магически формули в обществото. „Пренебрежението към фундаменталните социални ценности, отказът да се говори правдиво, отказът да се говори в някои случаи смело, потъването в опита чрез омраза и чрез ненавист да се реши политически конфликт – тези неща трябва да има непримиримост към тях”, обясни социологът.

„Много голям проблем е и това безкултурие, но това, което не трябва да ни оставя на спокойствие, е да не проявяваме толерантност към измамата, към лъжата и към двуличието – това също е много опасно”, каза проф. Фотев.

За номинациите на хора с академичен опит за премиери Николай Габровски и Николай Денков, проф. Фотев обясни: „експертът подчертава възможностите, а политикът, трябва да бъде достатъчно компетентен, за да разбере това, което му се казва и да вземе решение. Той прави ценностният избор – това е много трудно и много сложно и това е сърцевината на политиката”.

„Ние се нуждаем от решителност, нуждаем се от характер, от последователност, защото една от най-великите добродетели, според мен, е последователността. Когато е много трудно – да намериш сили да продължиш по един правилен път, а не възникването на някаква трудност и да ни обхване така отчаянието, песимизма, меланхоличността. Така няма да стане”, категоричен е Георги Фотев.

Той цитира социолога Макс Вебер: „има времена, много сложни, много трудни, в които човек трябва да повярва в невъзможното” и допълни от себе си: „Има моменти, когато човекът се чувства по-слаб, по-уязвим, като че ли работата не върви или понякога се нареждат едно след друго даже несправедливи неща, но това, което е чудното и важното е да запазим у себе си тази увереност в себе си. След това, когато вярваме в себе си ние ще бъдем активни”.

„Най-опасната работа е умората, резигнацията, отказа да повярваме в себе си, защото като повярвама в себе си ние действаме, ние се опитваме да променим нещата и аз вярвам в тия работи. Като вярваме в себе си ние можем да намерим път към другия, защото пътят към другите, които дори може да са в заблуда, дори може да са сбъркали, в безпътица да се намират и тогава – аз вярвам в това нещо и ви зова и вие да повярвате в това нещо, че тогава ще стане по-приветливо”, допълни проф. Георги Фотев.

Още от разговора вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.