Това е станало при рутинна операция край Индонения

Властите на индонезийския остров Бали спасиха от бракониери 43 костенурки от застрашен вид. Те са от вида зелена морска костенурка били открити при рутинна операция на военноморските сили. Корабът им се натъкнал на плавателен съд на бракониери, които ловували на няколко километра навътре в морето.

Зелените костенурки са защитен от закона в Индонезия вид, за чието опазване се полагат особени грижи. Те ще бъдат обратно пуснати в морето след няколко дни, но първо ще бъдат прегледани от щателно от експерти, които съобщиха, че при първоначалния оглед те са добре.

През последните години Индонезия става чест обект на бракониерски набези, тъй като търсенето на този рядък вид в Малайзия, Виетнам и Китай нараства.

Зелената костенурка е най-големият морски вид. Популацията му намалява и заради застрояването на плажовете, на които тези животни гнездят. Освен това много от тези животни умират и след като погълнат огромно количество пластмаса, с която е замърсен океана.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс