Тя се състои от логистици, учени и журналисти

Утре с полет за Рим отпътува предпоследната група на 31-та Национална антарктическа експедиция. Тя се състои от логистици, учени и журналисти.

Научните проекти са свързани с продължаване проучванията за наличие на злато и други ценни метали от гл. ас. Ралица Събева, както и на дънните утайки за изследване на адаптацията на ендемичните организми към климатичните промени от доц. Любомир Кендеров и степента на антропогенно замърсяване от доц. Райна Христова.

ДЕН 10: Корабът за Антарктида акостира в Испания (СНИМКИ)

Българската база „Св. Кл. Охридски“ на остров Ливингстън бе открита за настоящия полярен сезон в началото на декември миналата година. В момента в нея работят 10 полярници, които очакват с нетърпение пристигането на своите колеги с първия български научно-изследователски кораб, достигнал Антарктика.

Очаква се експедицията да завърши в началото на март, когато НИК 421 ще се отправи обратно към родината. Ръководител на експедицията е проф. дн Христо Пимпирев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.