Днес не отидоха на работа хиляди служители в транспорта, енергетиката и образованието

Втора вълна на националната стачка във Франция. Днес не отидоха на работа хиляди служители в транспорта, енергетиката и образованието. Протестът е заради планираната пенсионна реформа. Вдигането на възрастта за пенсиониране е непопулярна мярка и рейтингите на президента и премиера падат заради предложения план.

Улиците на десетки градове се изпълниха от протестни шествия. Много французи не са съгласни възрастта за пенсиониране да се вдигне от 62 на 64 години. "Промяната засяга най-вече хора като нас. Не можем да караме автобусите, докато станем на 64. Не е възможно", коментира Изабел, която шофира автобус.

Само една трета от скоростните влакове тръгнаха по разписание. По регионалните линии също имаше ограничения. Липсата на обществен транспорт и невъзможността да пратят децата на училище бяха най-големите неудобства за гражданите. "Протестиращите да отидат да пречат на правителството, ако искат да има ефект. С блокади на транспорта, могат да обърнат хората срещу себе си", каза студентът от Париж Аксел.

Планирана пенсионна реформа изкара французите на протест (ВИДЕО)

Обществената подкрепа за протестите все пак е висока, а рейтингът на президента Еманюел Макрон и премиера Елизабет Борн паднаха с 5 процента. Протестно шествие имаше дори на Лазурния бряг. Точно както преди 2 седмици, рекорден брой хора излязоха да протестират и в Ница, където традиционно културата за манифестации липсва.

Много от участниците в шествията са млади хора. "Далеч съм от възрастта за пенсиониране, но съм тук, за да покажа недоволството си срещу тази меко казано несправедлива реформа. Тя ощетява както млади, така и възрастни. От промяната печелят най-богатите хора в тази държава”, категоричен е Антоан, който се включи в протестите в Ница.

Правителството настоява, че реформата е необходима. Населението застарява, а парите в пенсионните фондове не стигат. "Не забравяйте - тази реформа е неизбежна. Сравнете Франция с останалите европейски страни и ще видите, че е така. Ако искаме да запазим сегашния модел на плащане на пенсиите, възрастта трябва да се увеличи”. Категоричен беше френският държавен глава Еманюел Макрон.

Колко масово е участието е важно и за синдикатите във Франция. С годините влиянието им спадна, но участието в първата стачна вълна беше масово и синдикатите искат да покажат, че още са способни да мобилизират гражданите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.