Вътрешният министър Иван Демерджиев посети границата

Започна процедура по окончателното отстраняване на частната лаборатория от граничния пункт „Капитан Андреево”. Отнети са и пропуските на служителите ѝ за територията на пункта. Вътрешният министър Иван Демерджиев пристигна на място. Той коментира и мигрантския натиск, който е нараснал с 40% от началото на годината.

Със заповед на областния управител на Хасково от днес започна изземване на помещенията, стопанисвани от фирмата „Евролаб 2000”. Тя, на практика, не обработва пробите от плодове и зеленчуци близо година, а тази дейност се извършва от Агенцията по храните. Досега обаче сградите бяха наети от фирмата.

„Сградите бяха обявени за свързани с националната сигурност. Следващата стъпка е заповед на областния управител за тяхното изземване. Стъпката на „Гранична полиция” е отнемане пропуските на лицата, допуснати по силата на отменените актове”, каза вътрешният министър Иван Демерджиев.

Демерджиев: Полицейският участък в Лесово няма да бъде закрит

След отнемането на помещенията те ще бъдат предоставени на Агенцията по храните. Според силовия министър на този етап няма съпротива от частната фирма. Демерджиев коментира и увеличения мигрантски натиск. Само от началото на годината опитите за влизане на българска територия са нараснали с 40%.

„Няма европейска граница, която да не може да бъде пробита. Това, което правим, е да не позволяваме на тези хора да минават като на парад през България”, заяви министърът.

Според Демерджиев заради ниските наказания броят на каналджиите нараства. „Наказанията са много ниски, а приходите - много високи. Всеки криминален контингент се насочи натам като някаква паралелна дейност”, е мнението му.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.