Те имат важно послание

Малки и едва доловими, сините лентички, носени от много знаменитости на церемонията по връчването на наградите „Оскар“, имат важно послание. Те символизират подкрепа за бежанците.

Снимка: gettyimages

Според изявлението на Върховния комисариат на ООН за бежанците носенето на лентичките #WithRefugees в неделя „изпраща силно визуално послание, че всеки има право да търси безопасност, независимо кой, къде и кога се намира“. Панделките са изработени от компанията „Ноти Тай“ („Knotty Tie“), която според агенцията осигурява заетост, обучение и образование на бежанци, презаселени в района на Денвър.

Снимка: gettyimages

„В много от филмите, номинирани на фестивалите и на церемониите по награждаване този сезон, присъстват човешките теми за конфликти, раздяла и загуба“, се казва в изявлението на агенцията, като се визират филми като „Аватар: Природата на водата“ и „Марсел: Раковината с обувки“. „Чрез ефективно разказване на историите тези филми помагат да се разрушат дискриминацията и недоразуменията, предлагат нови гледни точки и спомагат за изграждането на съчувствие към хората, принудени да бягат“, продължава изявлението.

Най-добрият актьор в поддържаща роля Ки Хи Куан, роден във Виетнам, спомена собствената си история на бежанец по време на благодарствената си реч. „Моето пътешествие започна на лодка. Прекарах една година в бежански лагер“, разказа Куан и продължи: „По някакъв начин се озовах тук, на най-голямата холивудска сцена. Казват, че такива истории се случват само във филмите. Не мога да повярвам, че това се случва на мен. Това е американската мечта“.

Броят на разселените хора по света вече надхвърля 103 милиона, като тази цифра се увеличава от значими фактори като войната на Русия в Украйна, други конфликти по света и изменението на климата.

ВСИЧКО ЗА НАГРАДИТЕ „ОСКАР” ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Христо Кьосев, БТА