Точен списък със стоки, чиято надценка държавата ще регулира, още няма

Забраната за надценки, по-високи от 10 процента, на основните продукти може да влезе в сила още от 1 април. Правилата, по които това ще се случва, все още не са уточнени.

Засега мненията на производителите и собствениците на магазини са разнопосочни. Според по-голямата част от млекопреработвателите и зеленчукопроизводителите има вероятност по-ниската печалба на търговците да се отрази на крайната цена. Според търговците обаче мярката на служебния кабинет е необмислена и може да е причина някои магазини да затворят.

Стоянов: Таванът на надценките за някои продукти може да влезе в сила от април

Собствениците на малка верига хранителни магазини, с които екипът ни разговаря, са притеснени от идеята на кабинета. Ако се наложи надценките на основните продукти да са до 10%, може да последва съкращаване на служители. Причината - основната им печалба идва именно от продажбата на тези стоки. Казват, че делът на т. нар. основни храни в техните магазини е 46%.

„Няма как някой да регулира и да каже: „Ти ще работиш с еди-колко си процента надценка, например 10%, ако ти си сметнал, че, за да се издържа бизнесът, са необходими 20”, коментира търговският мениджър на веригата магазини Ивелин Ганчев. Предложението на служебния кабинет за таван на надценката им се струва прибързано.

От правителството поискаха ясно да се разбере - водят война с надценките, не с търговците. „Няма война с хранителните вериги. Има изсветляване на нелоялни търговски практики и това, което всъщност ощетява българския потребител. Така че война на никой не сме обявили”, подчерта служебният премиер Гълъб Донев.

Северна Македония наложи таван на цените на хляба

Точен списък със стоки, чиято надценка държавата ще регулира, още няма. И все пак освен хляба, олиото и маслото, в кошницата с основните продукти, би трябвало да влязат и млечните, които пък именно отвориха темата за по-високите цени.

С новите ограничения се очаква и нова, по-ниска цена на щанда, пресмятат част от производителите. „Потребителите ще усетят намаление при всички положения”, категоричен е Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите. При плодовете и зеленчуците обаче може и да няма осезаема разлика в магазина заради алгоритъма, който използват веригите при определяне на цените. „Той не е български, внесен е от Германия. Там нещата са толкова добре обмислени и регулирани, че едва ли ще се стигне до подобно споразумение. Ако стане задължение, чуждите доставчици ще притиснат нашите”, твърди инж. Стойчо Кировски от Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.