"Не на капитулацията" и "Долу Френско-германския договор" са някои от плакатите им

В Сърбия имаше протест срещу договора за подобряване на отношенията с Косово. Няколко хиляди души, недоволни от документа, се събраха в Белград с плакати, на които пишеше: "Не на капитулацията" и "Долу Френско-германския договор".

Съглашението между Сърбия и Косово беше договорено с посредничеството на Европейския съюз. Въвеждането му в сила би дало възможност на Сърбия да се приближи до членство в Общността. Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти се срещнаха в Охрид, за да обсъдят въвеждането му в сила.

Споразумението беше постигнато в края на февруари в Брюксел, но не беше формално подписано. То предвижда двете взаимно да признават издадените от тях документи и Сърбия да спре да лобира срещу участието на Косово в международни организации.

Домакин на срещата е македонския премиер Димитър Ковачевски. Скопие също настоява, че нормални отношения между Сърбия и Косово са изгодни за всички.

"Аз съм оптимист. Дойдох с добри намерения и с вяра в това, което вече договорихме. За съжаление то не беше подписано в Брюксел през февруари, затова продължаваме днес. Преговорите са за фактическо прилагане на споразумението за нормализация", каза Албин Курти, премиер на Косово.

Недоволните в Сърбия смятат, че споразумението реално признава независимостта на Косово. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook