Решението на Международния наказателен съд ще направи руския президент изгнаник, смята бившия посланик за специални поръчки на САЩ

Русия няма да постигне отмяна на международните санкции, докато президентът Владимир Путин и детският омбудсман Мария Лвова-Белова не бъдат екстрадирани в Международния наказателен съд. Това заяви бившият посланик за специални поръчки, ръководил Службата за глобално наказателно правосъдие към Държавния департамент Стивън Рап пред "Ню Йорк Таймс", цитирани от БГНЕС. 

Той отбеляза, че решението на Международния наказателен съд  ще направи руския президент изгнаник - където и да отиде Путин, винаги ще бъде арестуван.

Може ли Путин да бъде съден

„Никога няма да изчезне“, каза Рап. Според него Русия не може да постигне премахване на международните санкции без изпълнение на съдебните разпореждания. Рап е убеден, че Путин ще се озове в Хага, където се съдят други обвинени военнопрестъпници. „В противен случай Путин ще умре с тази (заповед) над главата си.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.