Причината - деветата годишнина от анексирането на полуострова

Владимир Путин посети изненадващо Крим по повод 9-годишнина от анексирането на полуострова от Украйна, пише Reuters. Руският президент бе посрещнат от губернатора на Севастопол Михаил Развожаев. Той го заведе да види нов детски център и училище по изкуства. Според ТАСС  Путин лично е карал автомобила, с който пристигнал. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 

Засега Путин не е коментирал издадената заповед за арест от Международния наказателен съд, но други държавни глави приветстват решението.

„Заповедта е оправдана. Съдът не е признат навсякъде, включително от нас. Но мисля че отправи много ясно послание. Очевидно е, че Путин извършва военни престъпления”, заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

„Нямам много да добавя. Никой не е над закона. Това е основен стълб на международното право. Наказателният съд е важна институция, на която беше даден мандат чрез международни споразумения”, каза Олаф Шолц, канцлер на Германия.

Русия отхвърля юридическата стойност на издадената заповед. Редица политици и популярни личности реагираха на новината с различни негативни оценки - от възмущение до присмех. По улиците на окупирания от Русия Донецк никой не вярва, че Путин ще бъде арестуван. Повечето минувачи твърдят, че юристите от Хага нито смеят, нито могат да задържат руския президент. Други казват, че обвиненията са фалшиви.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС