Това ще стане, ако Швейцария гарантира част от сделката

Още извънредни мерки за спасяването на банки от фалит. Закъсалата Credit Suisse може да бъде изкупена от друга голяма банка - UBS. Това ще стане, ако Швейцария гарантира част от сделката. Вчера правителството на страната имаше извънредно заседание заради кризата. Кабинетът и двете банки отказаха да коментират дали са се договорили. Ако UBS погълне досегашния си конкурент, ще трябва да бъдат съкратени 10 хиляди работници, казват финансови експерти. Медиите спекулират, че банката иска държавата да плати обезщетенията на тези хора, независимо какво пише в договорите им. А по улиците на Цюрих не всички са доволни от плановете за спасяване на Credit Suisse и държавните разходи за това.

„Не съм доволен, че ще дадат пари на данъкоплатците, за да спасяват банката. Скептичен съм, че това е правилното решение. Преди 30 години, когато фалираха Шпар и Лайкасе, вложителите не получиха нищо. А сега искат да действат различно. Не ми харесва”, коментира местен.

„Оставете ги да фалират. Край на играта. Не е реално да продължават да плащат на директори и Надзорен съвет”, каза друг жител на града.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.