Причината - операция за залавянето на укриващ се сепаратист

За трети пореден ден индийските власти блокираха достъпа до интернет на около 27 милиона души в щата Пенджаб, докато полицията издирва укриващ се сикхски сепаратист, предава CNN.

В събота беше обявена 24-часова забрана за достъп до мрежата. Именно тогава властите започнаха операцията по залавянето на Амритпал Сингх - популярен лидер на сепаратисткото движение "Халистан", чиято основна цел е създаването на отделна, суверенна държава за последователите на сикхската религия.

Прекъсването, което засяга всички в северния индийски щат, беше удължено от местната управа за трети път по силата на закон, който позволява блокирането на връзката, за да се "предотврати всякакво подстрекаване към насилие и нарушаване на мира и обществения ред".

Полицията в Пенджаб оправда действията си с мотива, че по този начин "поддържа реда" и предотвратява разпространението на "фалшиви новини".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.