"Раздадоха се твърде много енергийни помощи на произволен принцип и сега държавата мисли как да си върне парите", посочи Петър Ганев от ИПИ

Данъкът за свръхпечалбата ще има непредвидими последици за най-различни бизнеси. Това мнение изрази Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика, в „Интервюто на NOVA“.

"Темата за еднократното облагане на свръхпечалбата с данък и мерките за таван на цените са обвързани. Когато в бюджета няма пари и той трябва да се консолидира и да се намалява дефицитът – тогава политиците започват да се оглеждат за потенциални приходоизточници. В самия доклад на МФ е казано, че има много високи декларирани печалби, има ръст на депозитите на компаниите в банките. Всичко това изглежда примамливо и са измислили този механизъм за облагане на свръхпечалбите. Но ако логическият аргумент е, че са дадени твърде много енергийни помощи на произволен принцип и те са отишли в свръхпечалби – сега е моментът да си ги върнем. Но начинът на връщане е да се облагат абсолютно всички", посочи експертът. 

По думите му облагайки всички, ще се окаже, че компании, взели много малко помощи, защото не са енергоемки – ще трябва да платят огромни суми. „Такова хоризонтално облагане на всички свръхпечалби – не мисля, че ще мине през парламента, тъй като трябва да се гласува. Но то ще има непредвидими последици, тъй като ще удари най-различни бизнеси, от малки до големи. И ще ги удари още във втората половина на 2023 година, защото свръхпечалбата ще се облага за настоящата година, но авансово ще се плаща на база 2022, когато е голямата печалба, и след това ще трябва да ти се връщат пари”, подчерта той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.