Мариана Кацарова се занимава със защита на правата на човека от близо 30 години

Броени дни, след като пое председателството на Съвета за сигурност на ООН, Русия вече е обект на наблюдение за състоянието на правата на човека на територията на страната. Организацията реши да назначи като специален докладчик по тази чувствителна тема българката Мариана Кацарова. Николай Беремлийски разговаря с нея и потърси отговор на въпроса колко силно може да е правото, когато наоколо бушува война.

Кацарова се занимава със защита на правата на човека от почти 30 години. Преди това работи като журналист във вестниците „Демокрация” и „Свободен народ”. Печели конкурс на журналистическия съюз, който ѝ дава право да учи в САЩ. Това я превръща в първата българка, завършила най-стария университет в Ню Йорк – Колумбийският.

„Оттам нататък реших да се занимавам професионално със защита на правата на човека. Излязох от журналистиката, от разследващата журналистика, но започнах да разследвам нарушения на правата на човека”, разказва тя.

През тази седмица тя беше назначена от ООН да наблюдава ситуацията със спазването на човешките права в Русия, включително и правата на депортираните украински деца. „За мен е голяма чест, за първи път има такъв мандат за по една държава, която е постоянен член на Съвета за безопасност”, уточни Кацарова.

„Длъжността е специален докладчик на ООН по ситуацията с правата на човека в Руската федерация. Това се случва на България за първи път. Ние никога не сме имали специални докладчици. Приемам като чест за нашата страна”, смята тя. И добави: „Това не означава, че аз ще представлявам България по смисъла на нейната външна политика или правителствена политика. Длъжността е на независим експерт”.

Кацарова ще трябва да изготви два доклада – единият за Съвета по правата на човека в Женева, а другият за Генералната асамблея на ООН.

„Заради тяхната обезпокоеност от засилване на репресиите. Отразяване на това как са се увеличили нарушенията на правата, на свободите, свобода на слово, свобода на събрания, на демонстрации, мъченията – в полиция или в затвори. Или пък свободата да бъдеш, да работиш, да имаш НПО и да работиш като правозащитник”, уточни тя.

На въпрос как гледа Москва на една такава експертиза и притесняват ли се държавите, които са обект на такъв анализ, или по-скоро смятат, че той е от полза за тях, Кацарова обясни: „Никое правителство не обича да бъде обект на наблюдение. Българското също. Никоя държава не обича”.

За първото нещо, което ще направи, когато официално встъпи в длъжност, заяви: „Една широка консултация с всички, които участват в този процес на защита на правата на човека. Възнамерявам да се обърна към руското правителство за посещение в Руската федерация. За среща с министрите, с правораздаването, прокурори, гражданското общество”.

Кацарова има сериозен опит като правозащитник. Част е от много каузи, свързани с борбата срещу насилието над жени и деца. „В „Международна амнистия” изследвах и написах първия доклад за мъченията в Русия, в руските полицейски участъци и в затворите. За първи път категоризирах всички видове мъчения. Вътрешното ми желание и надежда беше, че с излизането на този доклад, мъченията ще спрат. Разбира се, те не спряха и продължават и то не само в Русия, а навсякъде, за съжаление”, поясни Кацарова.

Сега тя се надява войната в Украйна да приключи скоро. „Моля се за това, моля се да надделее разумът, да надделее желанието за живот, а не това за смърт. Надявам се да не виждаме тези зловещи разрушения и жертвите. Вярвам, просто това ми остава – да вярвам, че все пак разумът ще надделее”, посочи тя.

В настоящите времена посланието на Кацарова, което иска да достигне до хората, звучи така: „Загубихме способността да имаме очи за благородството и добротата. Ние загубихме очи да видим какво се случва в другия двор, в другия апартамент, в другата държава. Това сега е много важно, защото всички сме заедно в тази лодка. Надеждата ни трябва да бъде без граници, както и добротата към другите”, призовава тя.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.