Вижте интервюто с двамата автори на „Третата световна война – битката за Украйна”

Повече от година след началото на руската инвазия в Украйна в публичното пространство все още витаят множество въпроси, на които човечеството търси отговор. Дрънченето на оръжия и пукотът от изстрелите не успяват да заглушат виковете на онези, които искат да се сложи край на хаоса час по-скоро. 

И докато едни все още се питат „как” започна тази война, други по-скоро си задават въпроса „защо” се стигна до нея. Отговорът и на двете питания може да бъде открит в книгата „Третата световна война – битката за Украйна”. Произведение, което още преди години предупреждава за имперските амбиции на руския президент Владимир Путин. 

Безкомпромисното перо на историците Юри Фелщински и проф. Михаил Станчев описва как събитията в Крим от 2014-та година са своеобразна прелюдия към плановете на руското правителство и непрестанното съревнование между Москва и Запада. 

През 2015-та година първото издание на книгата, която представяте днес, успява да предвиди войната в Украйна. Какво можете да ми разкажете за това?  

 “Войната в Украйна се превърна във фактор още през 2014-а година, когато Русия проведе инвазия и пое контрола върху Крим.  Тогава хората бяха разделени на две основни фракции – едните вярваха, че това е изолиран случай, смятаха, че руската власт се интересува само от Крим. Другата група, която между другото беше малцинство, от което и аз самия бях част, осъзнавахме, че става дума за началото на процеса по изпълнение на една мащабна програма за разширяване, преустройство или възобновяване на руската съветска империя. Ние знаехме, че войната е неизбежна. Това беше и нещото, което описах в книгата. Прогнозирах, че трябва да очакваме пълномащабна война между Русия и Украйна и по-специално инвазия от страна на Москва. За съжаление прогнозата ми се превърна в ужасяваща реалност”, посочва  Юрий Фелщински.

„Започнахме да пишем и си разпределихме функциите така – аз писах за Украйна, той за Русия. От моя гледна точка се получи нелоша книга. Първи я издадоха поляците – с знак въпрос – Трета световна? Битката за Украйна. Докато в Украйна същото издание, след два-три месеца излезе, на руски и на украински обаче вече без знак въпрос. За нас беше ясно, че тази битка започва и не, че е в прекия смисъл трета световна, а че това беше едно предвествие за трета световна”, твърди и проф. Михаил Станчев.

Цялото интервю гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.