Те настояха за бързо приемане на предстоящите промени в Закона за авторското право и сродните му права

Сценаристи, автори на съдържание за кино, радио и телевизия излязоха на демонстрация пред Народното събрание. Те настояват за колективни договори, справедливо възнаграждение и спазване на европейските практики. Искат и бързо приемане на предстоящите промени в Закона за авторското право и сродните му права, който трябва да транспонира Директиви 2019/789 и 2019/790 на ЕК.

Според Българска асоциация на филмовите, телевизионни и радио сценаристи, текстовете са закъснели с повече от година. Те би трябвало да гарантират правата на авторите, но според хората от бранша промените, подготвени от Министерството на културата и гласувани от МС, отново са в ущърб на авторите. Сценаристите настояват депутатите да се запознаят с предложенията им, а Министерството на културата да проведе преговорите за колективни договори и да се ангажира с краен срок за подписването им.

Сценаристите в Холивуд стачкуват за по-високи заплати

Исканията са подкрепени от БАФТРС, Сдружението на филмовите и телевизионни режисьори, Асоциацията на българските оператори и „Филмаутор”.

14 юни е обявен за световен ден на солидарност с американските сценаристи, които стачкуват вече повече от 40 дни срещу студията и платформите с искания за справедливи договори и възнаграждения. Гилдиите на сценаристите в целия свят подготвят различни събития, с които да покажат подкрепата си към стачката и да дадат гласност на своите собствени проблеми. Като член на Федерацията на европейските сценаристи, БАФТРС също ще се включи в това мащабно събитие. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.