Граничният контрол и съдебната реформа ни забавят за Шенген, цитира той мнение на европейски наблюдатели

„Конституцията винаги се явява някаква странична жертва на политическо неразбирателство. Когато политическите групи не могат да се разберат, те посягат на основния закон". Това заяви проф. Огнян Минчев в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS по повод искането за промени в Конституцията. По-рано през деня имаше среща между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС за обсъждане на проектите за промени в Конституцията.

Той изтъкна, че Конституцията трябва да се променя най-трудно, защото тя решава базисни проблеми на устройството на държавата. "Трябва да имаме концепция за промени, но не сме чули този обществен разговор”, каза политологът. 

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС се събраха на среща за Конституцията

Относно призива на ЕП за приемането на България и Румъния в Шенген през юли, Минчев обясни, че Австрия отскоро блокира българското и румънското членство в Шенген. „Така тя се опитва да увеличи своята тежест в дебата за контролиране на миграционната вълна в Европа. България и Румъния се явяват като странична жертва на тази цел на Австрия, защото от Югоизточна Европа идва основният мигрантски поток”, каза Минчев.

„Крачка назад”: Пеевски напуска Конституционната комисия

Той обясни мотивите на Холандия, която в продължение на години се опитваше да увеличи натиска върху България чрез мониторинговия доклад. „Тя искаше да предизвика институционални промени в страната ни. Чрез натиска за Шенген Холандия включваше и въпроси с проблеми на правосъдието, на съдебната система и на контрола на границите – доколко българската престъпност може да злоупотребява с българските граници”, каза политологът.

В ЕП призоваха за приемане на България в Шенген тази година

Като се позова на неформална информация има две причини за опасенията на Холандия за приема на страната ни в Шенген. Едната е фирмата на ГКПП „Капитан Андреево”, която контролира вноса на определени храни. Втората – статута на пристанище Росенец, където вървят слухове, че „Лукойл” обслужва определени цели, свързани с недостатъчен граничен контрол и съдържателен контрол на властите за това, което се внася и изнася от България.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.