Мнозинството в залата се съгласи с ветото на президента и започна обсъждане на текстовете

Законът за съдебната власт - на поправителен в парламента. Мнозинството в залата се съгласи с ветото на президента и започна обсъждане на текстовете наново. Обект на критики и коментари е решението да се отдели Националната следствена служба от Прокуратурата. Това решение беше прието в началото на юни по предложение на „Възраждане”.

След оспорван дебат, депутатите приеха ветото на президента. Така само след месец, Следствието отново се връща към Прокуратурата.

Зад поправката на текстовете застанаха от ГЕРБ и ПП-ДБ. Според тях бъдещите реформи трябва да бъдат предшествани от задълбочена дискусия, а приетите в началото на юни промени са били по-скоро прибързани.

От „Възраждане” атакуваха мотивите на президента и ги определиха като политически. Стигна се до размяна на остри реплики с БСП, които заподозряха, че предложените от „Възраждане” измененния са под контрола на ГЕРБ.

Радев наложи вето на отделянето на Следствието от Прокуратурата

От ИТН застанаха на страната на „Възраждане” и са категорични, че НСлС и Прокуратурата трябва да са независими едни от други.

След като президентът върна за преразглеждане Закона за съдебната власт, управляващите се съгласиха - текстовете имат нужда от корекция.

„С нула гласа „за”, предлагам да не се приема за втори път”, заяви Стою Стоев, председател на правната комисия, ПП-ДБ.

„В желанието си да ускорим съдебната реформа, прибързахме малко. Аз ще подкрепя ветото, нека да използваме връщането, за да приведем дебат”, коментира Бранимир Балачев от ГЕРБ.

От „Възраждане”, които предложиха Следствието да се отдели от Прокуратурата, атакуваха ветото.

„Ветото съдържа политически мотиви и е срещу „Възраждане”. Следствието е подчинено на прокуратурата и е използвано за политически поръчки”, смята Петър Петров от „Възраждане”


„Уважаеми президент, твърде скоро забравихте, три години ще се навършат откакто екип на специализираната прокуратура влезе в Президентството”, каза още Петров.

Последва и отговор от управляващите.

„Всичко, което наведохте като аргументи, е несъстоятелно. Големият разговор е днес. Може ли да приемаме изменения, правени на коляно”, каза Йордан Иванов от ПП-ДБ.

От БСП също се обявиха „за” ветото.

„На коленце - ГЕРБ диктува,а „Възраждане” пише и предлага от трибуната. И между първо и второ четене - от ГЕРБ диктуваха на Петър Петров какви поправки да внесе. И искате БСП безропотно да натиска зеления бутон”, пита Корнелия Нинова. 

Имаше и подозрения за задкулисни договорки.

„Вашият законопроект ще се превърне в жертва, за да си пазят имунитетите, за да ползват парламента като параван”, коментира Радостин Василев.

„Ние, от ИТН, не си променяме мнението. Следствието трябва да бъде отделено от Прокуратурата. То е ясно на всички. Ние в залата си знаем какви игрички се играят”, посочи Тошко Йорданов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.