Военният министър уточни, че логистичната операция е сложна

В спешен порядък България ще изпрати военна помощ към Украйна. Това заяви военният министър Тодор Тагарев, но уточни, че логистичната операция е сложна, заради което и не се ангажира с конкретен срок.

В Централния военен клуб се провежда форум, посветен на войната в Украйна. Пред медиите военният министър Тодор Тагарев заяви - България ще изпрати най-необходимото за Киев, спрямо нуждите на страната. Той сравни изпращането на военна помощ със сложна операция, която би могла да отнеме няколко месеца.

Остри реплики в НС при изслушването на министъра на отбраната

През последните дни министърът на отбраната и ръководеното от него министерство се превърнаха в гореща тема заради включването на България в организацията на Европейския съюз за предоставяне на 1 милион боеприпаси за Украйна, както и заради новия пакет от помощи, приет от Министерския съвет. Един от спорните въпроси беше защо и този път списъкът с военна техника е засекретен.

Според председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев информацията е била засекретена от служебното правителство и разсекретяването й сега ще отнеме време. 

„Ще бъдат приоритизирани от тяхна гледна точка потребностите и първо ще получат това, което е най-необходимото”, заяви Тагарев.

 

Паралелно с това в парламента ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“, „Има такъв народ“ и ДПС внесоха обща декларация. Тя е в подкрепа на присъединяването на Украйна към НАТО с важното уточнение – след края на войната.

„Ние, като държава, трябва да подпомагаме евроатлантическата интеграция на Украйна“, заяви Мустафа Карадаайъ от ДПС.

„След като приключи войната, украинската армия, може би, ще е една добра, боеспособна армия, която би подсилила военния съюз НАТО. Колкото повече държави има в НАТО със силни армии, толкова по-сигурен би бил този съюз“, каза Тошко Йорданов от ИТН. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.