В „Темата на NOVA” Анна Ангелова разказва истории за битки и спасение

Стотици български семейства чакат месеци и години за телефонно обаждане. Защото вече знаят, че сърцата на децата им бият малко по-различно. Не могат да се лекуват, защото липсват медицински сестри, които да се грижат за тях.

Тази вечер в „Темата на NOVA” журналистът Анна Ангелова и операторите Ангел Пешков и Георги Георгиев разказват истории за битки и спасение.

В едно отделение, в една болница, в цялата държава. 8 медицински сестри. „За последно при нас новозавършили сестри постъпиха преди три години. Но и напуснаха две. Тоест, от три години не е идвал нов човек”, обясни старшата сестра в Детската сърдечна реанимация Катя Костадинова.

ТЪРСЯТ СЕ МЕДСЕСТРИ: Над 100 бебета - на опашка за сърдечна операция

В студиото на „Събуди се” Ангелова коментира, че в България се раждат около 500 деца със сърдечна малформация. Около 50% от тях имат нужда от операция.

„Легла има, големият проблем обаче е че няма медицински сестри. Именно заради това 106 деца изчакват. Това са над 100 семейства, които не знаят кога ще получат телефонното обаждане. Родителите всяка минута са под напрежение. Да чуеш майка как казва, че следи бебето си дали е посиняло…Болката е както за родителите, така и за медицинските сестри и лекарите в Кардиологичната болница”, добави Ангелова.

В „Темата на NOVA” тя разказва за осем смели жени, загърбили задълго семействата си, за да могат да се борят за живота на децата.

„Статистиката показва, че ако в България има около 28 000 медсестри, то липсващите са два пъти повече. Според СЗО до 2030 г. в световен мащаб няма да достигат 9 млн. медицински сестри. В нашата страна проблемът винаги е по-сериозен”, допълни журналистът на NOVA.

Гледайте „Битка за детските сърца” в „Темата на NOVA” тази вечер след централните новини в 19:00.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.