От бранша предупреждават за скок в инфлацията

От бранша алармират, че увеличението може да доведе до по-висока инфлация в страната. Предстои администрацията да реши дали е възможно част от парите, платени за пътни такси, да се върнат обратно във фирмите.

Иван Дяков е шофьор на тир от години. В деня на поскъпването на ТОЛ таксите отново е на път и признава, че не разбира решението на държавата за увеличението.  „Според мен поскъпването е неоправдано, тъй като България е с много ниско качество на пътна инфраструктура.  По принцип трябва да има спад, ако всичко е в реда на нещата. В България, очевидно, нещата не са такива, каквито трябва да бъдат. Това поскъпване е безумно за всички транспортни фирми. Навън също се плаща, но са много по- евтини и има инфраструктура”, каза Иван Дяков, професионален шофьор на камион. 

„С промяната в цената на пътни такси от днес, километърът за камион до 12 тона по магистралата вече струва 10 стотинки, а вчера превозвачите са плащали по 6. При по-големите ТИР-ове цената е по висока - от 16 стотинки на 26 стотинки.

Димитър Димитров от Асоциацията на автомобилните превозвачи пресмята, че поскъпването ще се отрази не само на тях. „В момента увеличението е около 33%. Камионът ако сега е плащал 1000 лева, сега ще плаща 1333 лв. Можем спокойно да очакваме още едно макар и не драстично увеличение на инфлацията вътре в страната. Най-много ще бъдат засегнати стоките произведени в България и стоките, които се потребяват в България”, каза Димитров.

От министерството на регионалното развитие заявиха, че увеличението е планирано от предходните кабинети и неговото отлагане е невъзможно. Предстои обаче държава и бизнеса да седнат на масата за преговори, за да разберат- възможно ли е превозвачите да получат обратно парите си от по-високите такси.

„Дали ще се случи тази отстъпка със задна дата ние сме скептични, но не това е най-важното. Има далеч по-важни проблеми с ТОЛ системата. Заявиха, че нямало как да бъде отложено това увеличение, ние имаме своите основания да вярваме, че имаше как да бъде отложено”, каза Димитър Димитров. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.