Кога този тип връзка е подходяща

Интернет достъпът днес е станал почти задължителен за всяко домакинство. Сателитният интернет предлага решения в области, където други технологии все още се борят да достигнат.

Но как да изберете най-добрия доставчик и какво трябва да знаете преди да се ангажирате с договор. Ето какво съветват специалистите от Нетера.

Защо да изберете сателитен интернет и кога той е подходящ?

Има места, където традиционните методи за достъп до мрежата са или ограничени, или дори невъзможни. В такива ситуации сателитният интернет се превръща в ключов инструмент за осигуряване на свързаност.

Той е безкабелен, тъй като използва комуникационни сателити, разположени в геостационарна орбита около Земята. Когато изпращате или получавате данни, те преминават през специална сателитна антена към сателита и обратно. Ето някои от предимствата му:

  1. Покритие почти навсякъде

Едно от най-големите предимства на сателитния интернет е, че може да достигне до всяка точка на Земята. Докато кабелните и оптичните мрежи често са ограничени в отдалечени региони, той осигурява стабилна връзка дори и в най-изолираните места. Това прави технологията особено подходяща за жители на селски райони, където другите опции за интернет може да са ограничени.

  1. Гъвкавост и бързина при инсталация

Друго важно негово предимство е бързата и лесна инсталация. Не е необходимо да се руши или да се инсталират дълги кабели. Всичко, от което се нуждаете, е сателитна антена и специален модем. Този вид настройка позволява бърза инсталация дори и на най-нетрадиционните места.

  1. Пълна независимост от местните оператори

Сателитният интернет ви дава свободата да избирате между различни доставчици, без да сте ограничени от местната инфраструктура. Това може да бъде особено полезно, ако местните оператори не предлагат услугите, които ви интересуват.

Особено полезен е за хора, които живеят на отдалечени места или пътуват често до такива. Чрез рутер може да се свържат всички налични преносими устройства, създавайки безжична мрежа.

Как да разпознаем добрия доставчик на сателитен интернет?

Преди да подпишете договор е важно да се информирате за някои особености. Осведомете се за опита и репутацията на доставчика, към когото сте се насочили, като проверите отзивите на други потребители онлайн.

Разберете каква скорост предлага и дали гарантираната и реалната не се различават. Сравнете плана и тарифата с други, предлагащи същата услуга. Някои оферти може да включват неограничен достъп, докато други да имат ограничения.

Поинтересувайте се също как процедира фирмата относно обслужването на клиенти и дали ще е на разположение, когато имате нужда от помощ.

Също така вижте за допълнителни услуги като телевизия или специализирани онлайн пакети, които биха ви излезли по-изгодно.

За какво да внимавате при избор?

Ето някои от нещата, за които трябва да се внимава при избор на доставчик на сателитен интернет:

  • скорост на връзката – може да варира в зависимост от фирмата и плана, който сте избрали. Важно е да изберете такъв, който предлага скорост, която отговаря на вашите нужди;
  • цена – зависи от обема на предоставените данни, скоростта на връзката и допълнителните услуги. Добре е да сравните цените на различните доставчици, за да намерите най-добрата оферта за вас;
  • надеждност на връзката – връзката може да бъде прекъсната от лошо време като дъжд или сняг. Фирмата трябва да предлага гаранция за надеждността на връзката и условията за получаване на компенсация;
  • поддръжка – изберете такъв, който предлага добра поддръжка на клиентите. Трябва да може да се свържете с него лесно и бързо, ако имате проблем. Следва да имате възможност за телефонно обаждане, чат онлайн и имейл.

Сателитният интернет е идеален вариант за тези, които нямат достъп до други форми на интернет. Важно е, обаче, да сте информирани, за да вземете най-доброто за вас решение.