Това стана ясно след наводненията в Царево

Морето край Царево изхвърли три тела. Те са на двама мъже и една жена. Все още се издирват две жени. Те са майка и дъщеря на 54 и 30 години. Самоличността на един от загиналите мъже е установена. Той е на 61 г., родом от Смолян. Извършвал е строително-монтажни дейности в къщата на двете жени, които все още се издирват.

СНИМКИ ОТ БЕДСТВИЕТО ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ТУК

"От 10:30 (вчера) жените са в неизвестност. Били са в автомобил, който попада в реката и тя го отвлича в морето". Това заяви по-рано пред репортери директорът на ОДМВР - Бургас старши комисар Емил Павлов. Международен катер и такъв на „Гранична полиция” се включиха в издирването. Те изваждиха трупа на жена, забелязан по-рано в морето край Царево.

Ден на траур в община Царево заради наводненията по Южното Черноморие

Видео: БГНЕС

По-рано в ефира на „Здравей, България” кметът на Царево Георги Лапчев коментира обстановката от изминалата нощ: „Морето изхвърли на брега мъж. Все още се издирват две жени”. Градоначалникът се надява издирваните да бъдат живи и здрави, въпреки че прогнозите не били оптимистични. 

Към момента няма сигнали за бедстващи или безследно изчезнали хора. Вчера са получини над 300 сигнала, някои от тях обаче са били некоректни,посочи . След като екипите са отишли на място, хората са отказали евакуация, обясни комисар Павлов.

Остава затворен пътят за Синеморец, където мостът е залят. Пътят за Варвара и Ахтопол е отворен и мостът е проходим. Там е бил първият сигнал за залят друм. „Имаме подготвени водолази и техника за отводняване”, заяви комисар Николай Николаев от служба „Пожарна безопасност”. Най-късно утре трябва да стане ясно как да се изгради понтонният мост, който да осигури възможност за възстановяване, поясни той.

БЕДСТВИЕТО ПО ЧЕРНОМОРИЕТО: Само Лозенец и Царево са включени в Плановете за управление на риска от наводнения

Огнеборецът уточни, че, за да има отводняване от пожарната в домовете на хората, нивото на водата трябва да е над 30 см. На двата язовира има денонощни екипи, които не спират да работят. „Свалили сме нивото на водата с около метър, притесняваме се да не тръгне да се покачва пак”, каза комисар Николаев.

„Има досъдебни производства за наводнени и непочистени дерета и сигнали до РИОСВ. Те са за добиване на инертни материали от коритото на река Черна, непосредствено до устието”, твърди общинският съветник Емил Пейчев. По думите му плуващите в реката боклуци и дори гуми най-вероятно са запушили коритото и водата е скъсала моста.

От потопа по Черноморието най-сериозно бе засегната община Царево. Под вода са Лозенец, Арапя, Варвара и всички къмпинги от Созопол до Синеморец. Пътят Царево - Варвара е от най-засегнатите в района на потопа. Наводненията срутват основите на моста и го правят на практика неизползваем. Пътното трасе е напълно затворено. Дерето под моста е изцяло залято, а в момента водата се е оттекла и е оставила своите следи. Днес от Сливен ще бъде докаран понтонен мост, докато тече ремонтът на повредения.

От първо лице: Каква е обстановката в курорта Лозенец

Водата в наводнените райони не е спирана, но към момента не е годна за битови нужди. Затова остава забраната водата от чешмите по Южното Черноморие да се използва. На места е забранено и къпането в морето.

От Националната асоциация на доброволците са призовали да не отиват неподготвени хора, за да не се случи инцидент. Селектират се и се избират само добре подготвени доброволци.

Екип на Пожарната заедно с доброволно формирование от Пловдив освобождават пътя за с. Фазаново, чрез изрязване и преместване на дървета и клони, както и проверяват проходимостта на пътя. Екипи огнеборци отводняват в Лозенец и къмпинг „Оазис“. Допълнителни екипи с хидрофорни помпи изпомпват контролирано вода от два язовира в Лозенец, с цел недопускане на преливането, а  водолази издирват по море и в близост до сушата различни опасни предмети, отнесени от придошлата вода. Пожарникари участват и в изпомпването на вода от приземните етажи на хотели и къщи, включват се и в осигуряването на храна на нуждаещите се. Доброволци работят на терен в с. Кости и оказват съдействие на местното население.

Целия разговор гледайте във видеоматериалите.

ВСИЧКО ЗА НАВОДНЕНИЯТА ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК