Комитетите „Единство” са първият опит за предотвратяване на разпокъсването на българската нация , обясни историкът

„Комитетите „Единство” са първият опит за предотвратяване на разпокъсването на българската нация през лятото на 1878 г., когато всички живи участници в българското революционно движение разбират, че след Берлинския конгрес ще се налага да търсят начини на обединение. Това е първата национална мрежа в България. Първият комитет „Единство” е създаден в края на август 1878 г. във Велико Търново с фигури на Стамболов, Георги Живков – това е първата национална мрежа на свободна територия”. Думите са на историка проф. Милко Палангурски в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Шести и 22 септември са двата български акта направени  с исторически и културен опит, който имаме от Възраждането, каза историкът.  „Включва се българската армия, българската жандармерия в Източна Ромелия, българският владетел, парламент и онези комитети, създадени с революционните дейци”, обясни Палангурски.

Относно идеята за смяна на националния празник от 3 март, историкът заяви, че нито една  държава не празнува своя васалитет. „В Конституцията няма понятие национален празник, има официални празници”, допълни той.

Според Стоян Иванов, историк, директор на историческия музей в Пловдив, даренията помагат на музеите да опазват паметта. В Пловдив днес ще има възстановка на Съединението на България.