Как сме независими, след като Европа зависи от американската отбранителна мощ, пита Евгений Кънев

„ЕС поставя отново въпроса за ценностите. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен направи няколко пъти припомняне за причината, по която е създаден ЕС и своя отговор тогава и сега. Смятам, че въпросът за разширяването на ЕС ще бъде част поставен отново и България трябва да види там част от себе си, не само заради Шенген. Не виждам никаква политическа причина този въпрос да бъде отлаган. Разширяването трябва да върви с добра скорост във всичките си области – Шенген, еврозоната, европейската интеграция на нашите съседи”. Това заяви първият български еврокомисар Меглена Кунева в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Не можем отделно да говорим за биоразнообразие и равенство на половете, ако не видим общата картина на ЕС, допълни тя. За нея е важно изясняването в страната ни какви жертви като бюджет трябва да направим, за да вървим напред и кои ценности да следваме.

По думите на макроикономиста и анализатор Евгений Кънев е трябва да бъде пояснено как вървим към зелен преход, при положение че сме изцяло зависими от Китай. Как сме независими, въпреки че континентът зависи изцяло от американската отбранителна мощ и техните информационни системи и как стои въпроса с миграцията.