Любопитен детайл от биографията му е фактът, че той е завършил информационни технологии

Отец Ириней Митов е божи служител от 2009-та година, а отскоро и популярно лице в дигиталната платформа TikTok.

Отец Митов служи в село Чепинци и в обителта „Св. Мина”. Манастирът обаче се оказва тесен за неговите вяра и душа. Желанието му да покаже на максимално количество хора красотата на православието го насочва към социалните мрежи.

Франциск пристигна на първо папско посещение в Монголия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Започваме интервюто по нестандартен начин. Молим отец Ириней да публикува клип в TikTok преди началото на разговора ни. Уговаряме се веднага след интервюто да проследим какъв ще бъде броят на гледанията, харесванията и коментарите на видеото. 

"Видеото задава въпроси - дали съществува прераждане, дали свещениците постят и дали можем да се кръстим повторно. Искам човекът, обикновеният човек, да влезе малко по-навътре. Не в Светая Светих, но да се доближи малко повече.  Да види, че ние можем да се усмихваме, свещениците, че не сме точно това, което фолклорът изписва.  Да, може и да има истини, но ние сме хора", казва той. 

Любопитен детайл от биографията на отец Ириней е фактът, че той е завършил информационни технологии. По думите му това е една от причините да се реши да използва именно социалните мрежи, за да предава кодовете и посланията на религията. 

Патриарх Неофит с поздрав за първия учебен ден

"Търсил съм винаги някакъв начин, с който вярата да бъде представена на човека и виждам, че тези начини с времето трябва да се променят.  Аз мисля, че е абсолютно задължително присъствието на църквата в медиите. Задължително. Всеки човек вече има медия – Facebook, TikTok, Youtube. Няма значение каква е формата, никакво значение. Някои ме осъждат заради това... „какво правя в TikTok?” TikTok е социална медия. TikTok не е някакво грешно сборище само на грешници. Нормалните хора защо да не са в TikTok? Плюс това, TikTok подбира алгоритъма, подбира съдържание, което е интересно за самия ползвател, така че моите клипове най-вероятно ще се препоръчат на тези, които имат интерес към това", заяви отец Ириней. 

Подборът на темите, за които отецът говори често зависи от вътрешното му усещане. Има обаче случаи, в които той застава пред обектива на камерата, за да отговори на въпросите на своите последователи. 

Мощите на Свети Георги пристигнаха у нас (ВИДЕО+СНИМКИ)

Отец Ириней подчертава, че религиозното съсловие у нас подкрепя неговото дигитално начинание. По думите му в клира на църквата има много млади хора, които са отворени към новото.  Не липсват положителни реакции и в профила на божия служител в TikTok. 

Без значение дали се обръща към вярващите, които посещават храма или към последователите си в TikTok, отец Ириней Митов има едно послание и се надява то да стигне до всеки.