Трябва да се мисли за нови инвестиции и преквалификация, смята експертът

Трябва да се анализират потребностите на пазара на труда, за да се помогне за преквалификацията на служителите в ТЕЦ-овете. Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

„Казусът изисква усилие. Това трябваше да бъде направено от правителството отдавна. Знаем за климатичните цели от много време. Беше ясно, че работните места ще бъдат загубени. Имаше нужда от планове за ранно информиране на бизнеса и на работещите в централите, както и да се активира местното професионално образование”, добави Николов.

Според него трябва да се мисли за нови инвестиции и преквалификация на служителите.

„Правителството не успява да комуникира ситуацията, което допълнително нагнетява обстановката. Зеленият преход щеше да бъде по-лесен, ако имаше повече информация. Местната общност, от своя страна, трябва да осъзнае, че работните места, с които е разполагала, няма да съществуват в този си вид и да потърси преквалификация", каза още експертът.

Пореден ден на блокада: Протестиращите енергетици обявяват точните си искания

Според него се изпуска сериозен шанс, тъй като в ПВУ е имало средства за инвестиции в засегнатия от зеления преход регион. „Правителството постепенно се отказва от част от средствата, които бихме могли да получим от Европа. Можем да се надяваме, че част от тези инвестиции ще бъдат запазени”, каза още Адриан Николов.

Целия разговор гледайте във видеото.