Това става ясно от публикуваните заключения от срещата на Европейския съвет в Брюксел

Лидерите на ЕС одобриха плановете за използване на печалбите, генерирани от замразени активи на Русия, за възстановяване на Украйна и призоваха Европейската комисия да направи съответните правни предложения.

Това става ясно от публикуваните заключения от срещата на Европейския съвет в Брюксел, която се проведе на 26 и 27 октомври.

Украйна ще получи 1,7 млрд. евро от лихвите на замразените руски фондове

От около 300 милиарда долара руски чуждестранни резерви, замразени от страни, участващи в санкции от началото на войната, по-голямата част - над 200 милиарда евро - се намират в ЕС. Когато руските ценни книжа достигнат падеж и се реинвестират от финансови посредници, те генерират печалба.

ЕС издигна идеята за облагане на тези печалби в полза на Украйна, но Европейската централна банка и столиците, включително Париж и Берлин, изразиха съмнения. Те се опасяват, че този ход ще разтърси финансовите пазари и ще отслаби позицията на еврото като резервна валута.

В своите заключения след срещата на върха в Брюксел 27-те държавни и правителствени ръководители на ЕС подчертаха необходимостта от засилване на мерките за сигурност след неотдавнашните терористични атаки във Франция и Белгия.

"Европейският съвет категорично осъжда неотдавнашните терористични нападения във Франция и Белгия, при които бяха убити и ранени шведски и френски граждани. Европейският съюз е обединен и твърд в борбата срещу тероризма, омразата и насилствения екстремизъм от всякакъв вид", се казва в заключенията, публикувани след двудневната среща на върха.

Европейският съвет призовава институциите и държавите-членки да се ангажират със съгласувани усилия за мобилизиране на всички съответни области на политиката на национално и европейско ниво за подобряване на вътрешната сигурност, включително чрез укрепване на правоприлагането и съдебното сътрудничество, обмен на информация чрез пълното използване на съответните бази данни, защита на външните граници, борба с контрабандистите и тясно сътрудничество с трети страни.

Източник: БГНЕС