Тя е първата му в страна от Общността на нациите, откакто се възкачи на престола след кончината на кралица Елизабет

Британският крал Чарлз Трети, който снощи пристигна в Кения, днес започва официално четиридневната си визита в африканската държава. Посещението е месец преди Кения да отпразнува през декември 60-годишната от независимостта си и да се раздели с миналото си на британска колония

В африканската страна се отправят много призиви към британския монарх да се извини за колониалното минало на Обединеното кралство в Кения.

Чарлз III ще ползва специално изрисувани с графити коли в Кения (ВИДЕО)

Визитата на Чарлз Трети в източната африканска държава е първата му в страна от Общността на нациите, откакто той се възкачи на престола след кончината на кралица Елизабет Втора през септември миналата година. Целта на визитата е да подчертае солидното и динамично партньорство между Обединеното кралство и Кения, посочва британското посолство в Кения.

Но пътуването на Чарлз Трети, придружаван от кралица Камила, ще е и повод да се припомнят най-болезнените аспекти от общата история на Обединеното кралство и Кения в годините, предшествали независимостта на африканската държава, от своя страна отбеляза Бъкингамският дворец.

Между 1952 и 1960 г. над 10 000 души бяха убити в Кения в резултат на Възстанието на организацията Кенийска армия за земя и свобода, известна още и като Движение Мау Мау, срещу колониалната власт. Това беше една от най-кървавите репресии в Британската империя.

След години на процедури едва през 2013 г. Лондон прие да обезщети над 5000 кенийци за това насилие, но някои очакват кралят да поднесе и официалните извинения за миналите действия на Обединеното кралство.

Кралският монетен двор показа дизайна на новите британски монети (ВИДЕО)

Днес кралят и кралицата ще бъдат приети от президента на Кения Уилям Руто, който приветства кралската визита като значителна възможност да се засили двустранното сътрудничество в различни области.

Програмата на краля за днес и утре в кенийската столица Найроби предвижда и срещи с предприемачи, с младежи, държавен банкет, посещение на нов музей, посветен на историята на Кения, полагане на венци на гроба на незнайния войн в градините "Ухуру".

След това кралската двойка отива в пристанищния град Момбаса, където Чарлз Трети, който е силно заинтересован от екологичните въпроси, ще посети природен резерват и ще се срещне с местни религиозни представители.

Източник: Габриела Големанска, БТА