След акцията на полицията в началото на ноември - двама души са с обвинение

Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Стара Загора, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Г. П. Той е обвинен, че заедно с директора на Регионалното управление на образованието в Стара Загора, Т. Д., е извършил две престъпления. Това съобщават от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив. 

Обвиняемата Т. Д.  и нейният защитник са оттеглили частната си жалба срещу определението на първоинстанционния съд, с която спрямо нея е взета мярката за неотклонение „задържане под стража“, поради отпадане на правния интерес от обжалване на съдебния акт. С постановление от 10 ноември на прокурор от Окръжна прокуратура - Стара Загора, определената ѝ от съда мярка за неотклонение е изменена от „задържане под стража“ в  „парична гаранция“ от 2000 лева. Поради това Пловдивският апелативен съд прекрати производството по частната жалба на обвиняемата Т. Д. 

Срещу Г. П. са повдигнати обвинения за това, че през периода от 2017 год. до 2023 год. се сговорил с Т. Д. да извършват престъпления с цел да набавят имотна облага, като се възползвали от служебното положение на директора на РУО. Г. П. е обвинен, че е принуждавал директори на училища в региона да сключват договори с посочена от него фирма за доставка на безплатни закуски, обяд, извършване на строително монтажни работи и др. Деянията са наказуеми с “лишаване от свобода“ до шест години. 

Акция на ГДБОП в РУО-Стара Загора, разпитвани са служители

Апелативните съдии са приели, че от събраните до момента доказателства – постановление за привличане на обвиняеми лица, протоколи за разпит на обвиняемите, протокол за разпит на свидетели, може да се направи извода, че е налице обосновано подозрение в голяма степен за съпричастност на Г. П. към обвиненията, които са му повдигнати. Г. П. няма постоянен адрес, не притежава недвижимо имущество, живее в квартири на различни адреси в Стара Загора, които постоянно сменя. Не работи и използва леки автомобили на чужди лица. Налице са данни, че е личност с избухлив характер и е склонен към пререкания и саморазправа с лица, с които не е в добри отношения.  За това съдът прие, че има реална опасност да извърши престъпление при по-лека мярка за неотклонение. Определението на Апелативния съд е окончателно.

На 2 и 3 ноември действия по досъдебното производство бяха извършвани на територията на Стара Загора и Казанлък при проведена специализирана полицейска операция от служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност"– МВР под надзора на Окръжна прокуратура – Стара Загора.

Източник: БТА, Павлина Дудева