Българският манастир „Свети вмчк. Георги Зограф“ е основан в края на Х век от братята Аарон, Йоан и Мойсей

Председателят на Народното събрание Росен Желязков заведе българска делегация в манастира „Свети вмчк. Георги Зограф“ в Света гора, съобщиха от парламента. При пристигането си Желязков благодари на монасите за възможността да посети центъра на българската духовност, където се съхраняват ръкописи, икони и артефакти. Там над хилядолетие отстояват българската вяра, духовност, памет и език. 

СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА АТОН ВИЖТЕ ТУК

Желязков приветства игумена на манастира архимандрит Амвросий за неуморната и целенасочена дейност на духовното ръководство на манастира за запазване на неговия български характер и за привличане на нови монаси и послушници.

„Темата на NOVA": Света гора - пътуване назад във времето (ВИДЕО)

"Неоценима е дейността на духовното ръководство на манастира за обновяване на манастирския комплекс, опазване на културно-историческото наследство, развитието на манастирската библиотека и привличането на поклонници", отбеляза Желязков. Той изтъкна, че особено важна е ролята им за организирането, финансирането и обучението на българските деца в неделното училище в град Солун. Участниците в делегацията разгледаха и частта от манастира, която се ремонтира. През 2020 г. с помощта на държавата в манастира е започнало възстановяване на Банското крило, както и опазване на архитектурното наследство на манастира. 

На 16 ноември народните представители ще участват в тържествената служба в храма по случай празника на манастира и ще се включат в литийното шествие с чудотворната икона на Св. Георги. В делегацията са заместник-председателят на парламента от „Възраждане“ Цончо Ганев, председателят на Комисията по конституционни въпроси и народен представител на ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков, депутатът от ПГ „Продължаваме промяната – Демократична България“ Христо Даскалов, народният представител от ПГ „БСП за България“ Румен Гечев, депутатът от ИТН Станислав Богдански и заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев.

Неразказани истории: Как Иван Гарелов успя да снима за първи път българските монаси в Атон

Манастирът „Свети вмчк. Георги Зограф“ е основан в края на Х век от тримата братя Аарон, Йоан и Мойсей, родом от град Охрид. Светата обител многократно е била ограбвана от морски пирати, пострадала от каталонците и особено от латинските кръстоносци, които го разрушили и ограбили. Манастирът е възобновен от молдовлашкия войвода Стефан през ХV век. От 1849 година е възстановена българската собственост на манастира „Свети вмчк. Георги Зограф“. В него се съхраняват мощите и частици от мощи на десетки светци и великомъченици. В царското крило е разположена манастирската библиотека, в която има 30 000 старопечатни книги и над 6000 ръкописа. В Зограф е архиерейският служебник и на последния български патриарх преди падането на страната ни под Османско робство. Сега в манастира „Свети вмчк. Георги Зограф“ служат 36 монаси и 8 послушници.

За първи път от два века: Ремонти в манастира "Св. Георги Зограф" в Света гора 

Радев: Зографският манастир продължава да бъде пазител на Православието